Mušje dirke

14. GRAN PRIX v Levpi - tako imenovane mušje (oslovske) dirke

ŠKT društvo Levpa je s pomočjo glavnega sponzorja Občine Kanal v nedeljo 7. avgusta uspešno izvedlo prireditev Mušje dirke.  Prireditev se je pričela ob 16. uri z otvoritvenim nastopom harmonikašev: Vid, Rok, Silvester. Sledila sta pozdrava od predsednika ŠKT društva  Levpa g. Aleksandra Štrukelja in župana OK g. Andreja Maffija. Oba sta potrdila, da je potrebno to tradicijo nadaljevati, ter tako ohranjati vezi sodelovanja in združevanja. Predsednik društva je predstavil svoje tri  osle in vprego (kareto), ki je bila sestavljena pred 50. leti in z njo še 30. let nazaj njegov stari tata z oslom prevažal poljščine iz polj. Sledila je prva in druga kvalifikacijska dirka GRAN PRIX.

Nato je sledila Dirka za finale, zmago je odnesla  ženska predstavnica Nuša Madon z Šmarij pri Braniku z oslom Sivko. Drugo mesto je osvojil Jordan Bratuž iz Šempetra z oslom Bor, tretje mesto pa je osvojil najmlajši tekmovalec Bratuž Žiga sin Jordana z oslico Miša.  

Izpeljali smo še igre imenovane; Olimpijke igre v Levpi – peteroboj dvojic v katere je bilo vključeno: skakanje v vreči, vrtenje okoli palice, tek do osla in jahanje ter ciljanje tarče. Pokale so prejeli za prvo mesto domačina Skrt Filip in Šuligoj Aleš, za drugo mesto Dejan Ščuka in Matjaž Mozetič iz Renč ter za tretje mesto Perkon Matevž in Žabar Vid prav tako domačina.

Veliko zanimanje je požela predstava oslička Miškota s strani lastnika Radota iz Ljubljane, ki ga je pridobil na oddaji Dan najlepših sanj v letošnjem letu.

Ob 19. uri je sledila tombola. Prva tombola v znesku 299€ je bila podeljena obiskovalcu iz Trnovega pri Novi Gorici, druga tombola 200€ sponzor ESAL Anhovo pa obiskovalki iz Kanalskega Loma. Prva cinkvino 1.4T cementa donator Salonit Anhovo prejel italijanski državljan iz Udin, drugo cinkvino pršut donator KZ Tolmin pa prejela obiskovalka iz Nove Gorice.

Povezovalca programa Strašni Jože Kranjc in Marjan Malibu, sta se ponovno odlično vklopila v dogajanje na prizorišču.

Od 20. Ure naprej pa nam je igrala skupina Malibu in ob prijetni glasbi se je plesalo pozno v noč.

Prireditev se je zaključila, s prijetnim vzdušjem, za kar se moramo zahvaliti v imenu društva vsem aktivnim krajanom in članom društva, ter vsem drugim donatorjem, vsem lastnikom oslov, ki že razmišljajo na ponovno srečanje v prihodnjem letu.

 

Tekst: Aleksander Štrukelj, predsednik ŠKT društva Levpa

Fotografije: Mitja Berlot

Fotogalerija:

"Mušje dirke" 2015, 13. GRAN PRIX

 

Priprave na prireditev
Brez velikega truda pri pripravah ne gre in bil je velik, saj je letošnja več kot uspela! Ponudila je namreč veliko vsem, za kar gre največja zahvala srčni gonilni sili društva Aleksandru Štruklju in vsem članom in članica, krajanom in krajankam in tudi drugim, ki so jo pripravljali in sooblikovali, udeležencev tekmovanj in tistim, ki so jih prišli pogledat. In seveda naši občini.
Besedo dve o pripravah na dogodek, ki so se začele že v mesecu februarju, ko smo mrzlično iskali dober ansambel, se dogovarjali, kdo bo letos povezoval program, ker smo želeli nekaj novega. Formalne zadeve so se pričele urejati dva meseca prej (zbiranje soglasij za zemljišča v Bizjaku, soglasje z občino in VURSOM, Upravno enoto Nova Gorica, gasilci, reševalci, rezervacijami razne opreme, WC-ji). V zadnjem mesecu pred prireditvijo smo mrzlično iskali primeren tip in barvo majice, s katero želimo biti v društvu prepoznavni in tako prikazati obiskovalcem, kako smo urejeni in angažirani na prireditvi. Efektivne priprave so potekale cel teden pred dogodkom. Pri urejanju prizorišča je bilo vsak dan aktivnih vsaj dvajset članov društva, na dan prireditve pa smo prireditev izpeljali večinoma z okoli šestdesetimi člani društva. Zvečer so nam pri redarstvu priskočili na pomoč še nekateri člani PGD Avče.
Lanska novost, ki smo jo uvedli s postavitvijo dirkališča za osle pri igrišču v Levpi se je tudi letos zelo dobro obnesla. Predvsem zato, ker je bila vročina na dan prireditve neizprosna. Uredili smo brežino kot tribuno s sedišči v senci, s pogledom na dirkališče, kar je bilo za gledalce zelo dobrodošlo.

Program
S prireditvijo smo pričeli ob 16. uri z otvoritvenim nastopom harmonikaša Vida Žabarja. Sledila sta pozdrava predsednika ŠKT društva Levpa Aleksandra Štruklja in podžupana Občine Kanal Marka Bucika. Oba sta potrdila, da je potrebno tradicijo nadaljevati ter tako ohranjati vezi sodelovanja in združevanja.
Domačini, ki se še spomnijo starih običajev, so prikazali, kako so včasih kmetje na hrbtu nosili bremena sena težka od 50–70 kg. Bremena so bila zvezana z vrvjo in kmetje so jih nosili iz težje dostopnih senožet do skednja ali kope, ki se jo je tudi letos gradilo ob prizorišču dogajanja.

»Mušje dirke« so imele tri večje sklope.

  • Gran Prix Levpa 2015

Kvalifikacijska mušja dirka, za njo Dirka za finale. Zmago je odnesla  tokrat ženska predstavnica Nuša Madon z Šmarij pri Braniku z oslom Sivkom. Čestitamo! Drugo mesto je osvojil Jordan Bratuž iz Šempetra z oslom Borom, tretje mesto pa je osvojil Vasja Miklavčič iz Renč z oslico Ero. Čestitamo!
 

  • Mušji šou sli ustanovitev Prostovoljnega gasilskega društva Levpa – naborništvo kandidatov

Ozadje zgodbe šova je naslednje: zaradi vse večjih sušnih obdobij in krize s pitno vodo ter tudi možnosti požarov smo se v Levpi odločili, da ustanovimo PGD Levpa. Do sedaj so nam vedno na pomoč priskočili kolegi iz Avč in Kanala vendar, ker sami ne zmorejo vsega dela, je čas, da tudi Levpa dobi PGD. Kot se za pravo PGD spodobi, bodo v njem delovali samo najboljši gasilci. V ta namen bomo pripravili tekmovanje, na katerem se bodo pomerile dvojice prijavljenih tekmovalcev.
Naloga je bila naslednja:

  • Oba tekmovalca sta pripravljena na startu in ob znaku piščalke stečeta na drugo stran tekmovališča med ovirami, kjer ju čaka gasilska oprema (obleka in čelada), katero morata pravilno obleči.
  • Nato stečeta spet na drugo stran tekmovališča, kjer ju čaka muš, dve vedri in voda. V vedri zajameta vodo, jo obesita na muša in ga odpeljeta po progi na drugo stran, kjer je označen prostor za ''gašenje''.
  • Vedri morata biti ves čas obešeni na mušu in ju tekmovalca ne smeta nositi v rokah; lahko pa vedroma pridržita ravnotežje.
  • Na prostoru za gašenje vodo iz veder prelijeta v pripravljeno brentačo in nato s skupnimi močmi (en od tekmovalcev črpa, drugi gasi) podirata pripravljene tarče.
  • Igre je konec, ko podreta vse tarče ali jima zmanjka vode za gašenje (to nakažeta z mahanjem rok).
  • Uvrstitev tekmovalcev je sestavljena iz časa opravljanja naloge + pribitka v vrednosti 10 sekund za vsako nepodrto tarčo.


Najkrajši čas preizkušnje je imela ekipa Drejšču in Baštonu, Aleš Šuligoj in Gregor Vončina, iz Zabrda. Čestitamo! S tem sta postala uradna člana PGD Levpa in imela čast varovanja kope iz sena na sami prireditvi, katero so pripravljali v popoldanskih urah. 2. mesto je pripadlo ekipi Dva muša, Filip Skrt in Žiga Pavšič, iz Levpe, 3. mesto pa ekipi Lam, Tolminski Lom, v sestavi Andrej Lepušček in Sandi Štrukelj. Čestitke!

  • Zmagovalec težke kategorije

Na prireditvi jo sodeloval tudi muš Cepec, pod vodstvo Andreja Levpuščka, ki je po svojih karakteristikah nesporni zmagovalec v najtežji kategoriji. Gre za velikega muša, ki se lahko primerja s konjem.
Ker je bil pozitiven na doping testu, ga je komisija diskvalificirala s tekmovanja Gran Prix Levpa 2015. Da bi lahko vseeno pokazal svoje nesporne veličine smo pripravili tekmovanje, v katerem lahko kdorkoli kot izzivalec tekmuje z mušem po svoji izbiri v dirki dolgi tri kroge. Zmagovalec si je prislužil ''pas velterske kategorije''. V dirki je Cepca  izzivalo  pet najmočnejših oslov na tekmovanju in po težkem dvoboju v napeti dirki med Cepcem in Sivkom, je prevzel pokal Matjaž Orel iz Šmarij z oslom Sivkom. Poleg pokala je prejel še večjo leseno samokolnico, ki mu jo je podaril naš član društva Tomšič Jušto. Čestitke Matjažu in Sivku!

Zmagovalci so prejeli pokale, vsak tekmovalec pa je prejel medaljo in majico društva, z logotipom Občine Kanal ob Soči, največjim sponzorjem prireditve.
Povezovalca programa Strašni Jože Kranjc in Marjan Malibu, sta se odlično vklopila v dogajanje na prizorišču, kljub temu, da sta prvič sodelovala na mušjih dirkah.

Za tem smo občudovali nastop twirlerk iz Športnega twirling kluba Deskle in Folklorna skupina iz Kala nad Kanalom.
Balzam za oči je bilo občudovanje umetnosti twirlinga skozi plesne, akrobatske in gimnastične elemente, v povezavi s twirling palico, ob glasbeni spremljavi, desklanskih twirlerk, ki uspešno nastopajo tako doma kot v tujini.
Za njimi je nastopila Folklorna skupina Kal nad Kanalom, ki je bila spomladi 2011 ustanovljena z namenom, da združuje ljudi, ki jih preteklost navdihuje s spodbudo in zavzetostjo, da prihodnost ne bi bila oropana lepih vrednot in bistva žive dediščine. V kalskih »tahmašnih« oblekah, s katerimi poustvarjajo oblačilni videz domačinov na prelomu iz 19. v 20. stoletje, so se plesalci zavrteli ob spremljavi godcev Nikoli mlajši. Predstavili so se z po ljudskem izročilu ohranjeno pesmijo »Pa ta je lep«, ki jo je skupaj s kalskim plesom sedem šrit v splet primorskih plesov povezal mentor Marko Prapertnik.

Zvečer je bila družabna tombola, za njo pa Ansambel Malibu, s katerim se je ob prijetni glasbi plesalo pozno v poletno noč …

 

Fotogalerija:

12. GRAN PRIX v Levpi

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos, v nedeljo 10. avgusta, izpeljali 12. tradicionalne mušje dirke - (oslovske dirke). Letošnja novost prireditve je bila predvsem ta, da smo vse dogajanje izvedli v športnem parku Levpa – igrišče, le parkirišče za avtomobile je ostalo na travniku v vasi Bizjak. Obiskovalci, ki jih je bilo okoli tisoč, so to novost z navdušenjem sprejeli. Z željo, da bi obiskovalcem predvsem dirke z osli, bile čim bolj vidne, smo na novo uredili varovalno ograjo na brežini, očistili robido z brežine in še marsikaj.

Prireditev je vezana na cerkveni praznik 5. avgusta,  Marije Snežne cerkve Nadavčah, ki jo organiziramo prvo nedeljo po tem datumu. V tej cerkvi je zjutraj ob 10. uri, daroval zlato mašo župnik g. Jože Vidrih.

S programom smo pričeli ob 16. uri, z uvodnim pozdravom predsednika društva g. Aleksandra Štruklja ter župana Občine Kanal g. Andreja Maffija.  Občina Kanal je glavni sponzor te prireditve, župan je z navdušenjem sprejel lepo število obiskovalcev in napovedal, da je potrebno takšno prireditve tudi v nadalje podpreti, saj  je prepoznavna daleč na okoli.

Sledile so tradicionalne mušje dirke in oslovske igre, kjer so tekmovalci z vprego morali prevažati bale sena. Med tekmovanjem, pa nas je spravljal v smeh še humorist gasilec Pepi s krasa in njegova žena.

Zmago na dirkah je odnesel Orel v Vipavo. V oslovskih igrah mušji šou, pa zmago odnesel Cepec v Drebočnik.

Ob 19. uri je bila izpeljana tombola, glavni dobitek 5m razžaganih drvi je dobila gospa iz Šempasa, drva pa je sponzoriral Beridan Samo iz kmetije pri Lukčevih Avšje. V času prireditve se je gradila še kopa iz sena, ta stari že skoraj pozabljen običaj so obiskovalci z zanimanjem občudovali. Aktiv kmečkih žena, pa je obiskovalce razvajal z domačimi dobrotami: pecivo, žganci, kislo mleko, jota, frtalja, kimnova kava in seveda nepogrešljivi ocvirki.

Kmalu po 20.uri, nam je zaigrala skupina Mambo kings, ki so z njihovim nastopom kar pozno v noč zadržali lepo število obiskovalcev. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno in prireditev zaključili ob polni svetlobi polne lune, s prijetnim vzdušjem v športnem parku Levpa.

 

Fotogalerija (Mitja Berlot):

Fotogalerija:

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos uspešno izpeljali že jubilejne 10. tradicionalne "Mušje dirke", tako imenovani 10. GRAN PRIX. Glede na to, da smo lani imeli deževno vreme, nam je za letošnjo prireditev huda vročina prav tako skrčila obisk. Prireditve se je udeležilo okoli 1.000 obiskovalcev; mnogi, predvsem starejši in družine z otroki, so potarnali, ker se prireditve niso mogli udeležiti zaradi pretoplega vremena. Nekateri bi se radi ogledali še vedno zanimive mušje ali oslovske dirke, drugi pa nastop humoristke Nataše Tič Ralijan - Analize.
 
Zbrali smo lepo število tekmovalcev z osli, kar dvanajst. Prišli so z Vipavske doline, Goriške, Trnovske in Banjške planote, tolminskih krajev, ter bolj oddaljene Škofje Loke. Na žalost se je na letošnjih dirkah z velikim zvoncem za vratom poslovil osel Cepec iz Drobočnika, gospodar pravi, da zaradi starosti in upokojitve. Cepec se je poslovil še z vprego, s ponosom je v vozu popeljal v slovo mahajočo Analizo, sam pa veselo zarigal z močnim iiiaaa....
 
Za 10. GRAN PRIX je zmago odnesel Orel Matevž iz Šmarij z oslom Sivko, drugo mesto Murovec Marjan iz Drobočnika s poslavljajočim se oslom Cepcem, tretje mesto pa Jugovic Janez iz Virmaše z oslom Rožletom. Vsi so prejeli denarno nagrado in lepo stekleno plaketo z gravuro osla Uheca od lastnika Aleksandra, pred. ŠKT društva Levpa.
 
Lepo in zanimivo so bile odigrane še igre " Mušji triatlon", ki smo si jih zamislili glede na letošnje olimpijske igre v Londonu. Prijavljenih je bilo osem tekmovalcev, med njimi tudi par iz Francije, ki dopustuje v teh krajih in nam program še dodatno popestril. Vse tri denarne nagrade in kolajne prav tako z gravuro osla Uheca so ostale v Levpi. Zmago je osvojil Skrt Jure, drugo mesto je osvojil Goljevšček Uroš, tretje mesto pa Jericio David, kar nakazuje, da imamo v Levpi zelo perspektivno mladino, ki raste v športnem duhu.
 
Organizirana je bila še tombola z dobitkom: 1. tombola v vrednosti 299€ , ki jo je odnesla Slavica iz Žage, ter 2. tombola v vrednosti 200€, ki jo je odnesel Davorin iz Gabrje.
 
Ves čas trajanja prireditve pa so obiskovalce pridno stregli člani društva z vsemi potrebnimi dobrotami, ki jih pripravimo za to prireditev. Predvsem so šli v slast sveže pečeni domači ocvirki, pecivo,...

Zvečer na igrišču pa nam je zaigrala skupina Primorski fantje in ob njihovi glasbi smo se pošteno naplesali.

Fotogalerija: