Mušje dirke

18. GRAN PRIX v Levpi - tako imenovane mušje (oslovske) dirke

V nedeljo 7. avgusta se je v Športnem parku Levpa ponovno zaslišalo oslovki glas. Po dveh letih premora je ŠKTD Levpa organiziralo že 18. tradicionalne Mušje dirke. Program, ki sta ga povezovala Marjan Uljan in Toni Mežan se je začel ob 16.00 s pozdravom predsednice ŠKTD Levpa Izidore Grosar ter nagovorom županije občine Kanal ob Soči Tine Gerbec. Po uvodnih besedah pa je sledil veliki Gran prix Levpa 2022. Letos se je za glavno nagrado potegovalo deset jahačev in jahačic v dveh skupinah po pet jahačev. Najboljši trije iz vsake skupine so se uvrstili v veliki finale, kjer je na koncu slavila Elis Bratuž iz Šempetra pri Gorici. Po tradicionalnih dirkah so sledile še igre z osli v katerih je sodelovalo pet ekip, zmage pa sta se razveselila domačina Aleš Šuligoj in Filip Skrt.

Po končanih dirkah se je na igrišču začel otroški program. Za najmlajše obiskovalce sta odlično poskrbela voditelja prireditve, ki sta eden s čarovniškimi, drugi pa s plesnimi triki navdušila mlado množico in ji pričarala nasmeh na ustih ter ustvarila res nepozabno otroško rajanje. Dnevni program se je zaključil s tombolo, katere glavna nagrada je bil denarni znesek v vrednosti 299€. Ob 20.00 se je začela zabava z Ansamblom Stil, ki je hitro napolnil plesišče in posrbel, da je žur v Levpi trajal do zgodnjih jutranjih ur.

Prireditev je znova požela velik uspeh, saj se je prizorišče iz ure v uro bolj polnilo, šanki s hrano, pijačo in domačimi dobrotami pa so kar pokali po šivih.Organizatorji so kljub obilici dela in stroškov z izpeljano prireditvijo zadovoljni in hvaležni vsem, ki so se prireditve udeležili. Posebna zahvala pa gre vsem krajanom, ki so kakorkoli pripomogli pri sami izvedbi prireditve ter vsem donatorjem in lastnikom oslov. Vsi upajo in si želijo, da se naslednje leto zopet skupaj poveselijo na Mušjih dirkah v Levpi.

Fotografije: Mitja Berlot

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano

MUŠI PREGNALI ČRNE OBLAKE

Tako kot pravi star slovenski pregovor: "V tretje gre rado", tako je po dveh letih sončno vreme v Levpi omogočilo da so Mušje dirke zopet požele svoj uspeh.

V nedeljo, 4. avgusta je ŠKT društvo Levpa organiziralo že 17. tradicionalne Mušje dirke. Ob 16h je prireditev otvoril domačin Vid Žabar s harmoniko, sledil je nagovor predsednika društva Aleksandra Štruklja ter pozdrav županije Tine Gerbec. Na začetku prireditve vreme ni obetalo in domačini so bili že v skrbeh da bo obiskovalce znova pregnal dež, ampak o dežju ne duha ne sluha. Prizorišče se je iz ure v uro bolj polnilo, šanki s hrano, pijačo in domačimi dobrotami pa so kar pokali po šivih. Zabavni program, ki sta ga povezovala Marjan Uljan in imitatorka Lucija Kavčič se je začel naprej s povorko in predstavitvijo tradicionalne oslovske vprege ter se nadaljeval s 17. Gran Prix Levpa, letos v malo drugačni preobleki kot prejšnja leta. V Levpo so prišle mlada brhka dekleta (izdelane lutke) ki so postale jahačice oslov, med dirko pa jih je spremljal tekmovalec, ki je skrbno pazil, da dekleta čimhitreje pridejo do cilja ne da bi padle z osla. Po zaključenih dirkah se je začel "Mušji šou", oslovske igre z naslovom Zgodba o levpskem vodovodu. Iger so se udeležili večinoma mladi tekmovalci, ki so s svojo zagnanostjo in mladostniško razposajenostjo poskrbeli da se je med gledalci slišalo bučno navijanje, predvsem pa smeh. Zmago, tako v Gran Prixu, kot v igrah sta na koncu slavila tekmovalca iz Žiri. Dnevni program se je ob 19. uri na igrišču zaključil s tombolo, katere glavna nagrada je bil denarni znesek v vrednosti 299€. Po podeljenih nagradah se je končno lahko začela zabava s skupino Malibu, ki je hitro napolnila tako plesišče kot šank, za njimi pa je do jutranjih ur igrala skupina Zvita Feltna, ki je poskrbela da je žur v Levpi zares uspel.

14. GRAN PRIX v Levpi - tako imenovane mušje (oslovske) dirke

ŠKT društvo Levpa je s pomočjo glavnega sponzorja Občine Kanal v nedeljo 7. avgusta uspešno izvedlo prireditev Mušje dirke.  Prireditev se je pričela ob 16. uri z otvoritvenim nastopom harmonikašev: Vid, Rok, Silvester. Sledila sta pozdrava od predsednika ŠKT društva  Levpa g. Aleksandra Štrukelja in župana OK g. Andreja Maffija. Oba sta potrdila, da je potrebno to tradicijo nadaljevati, ter tako ohranjati vezi sodelovanja in združevanja. Predsednik društva je predstavil svoje tri  osle in vprego (kareto), ki je bila sestavljena pred 50. leti in z njo še 30. let nazaj njegov stari tata z oslom prevažal poljščine iz polj. Sledila je prva in druga kvalifikacijska dirka GRAN PRIX.

"Mušje dirke" 2015, 13. GRAN PRIX

Priprave na prireditev
Brez velikega truda pri pripravah ne gre in bil je velik, saj je letošnja več kot uspela! Ponudila je namreč veliko vsem, za kar gre največja zahvala srčni gonilni sili društva Aleksandru Štruklju in vsem članom in članica, krajanom in krajankam in tudi drugim, ki so jo pripravljali in sooblikovali, udeležencev tekmovanj in tistim, ki so jih prišli pogledat. In seveda naši občini.

12. GRAN PRIX v Levpi

Pod okriljem ŠKT društva Levpa smo letos, v nedeljo 10. avgusta, izpeljali 12. tradicionalne mušje dirke - (oslovske dirke). Letošnja novost prireditve je bila predvsem ta, da smo vse dogajanje izvedli v športnem parku Levpa – igrišče, le parkirišče za avtomobile je ostalo na travniku v vasi Bizjak. Obiskovalci, ki jih je bilo okoli tisoč, so to novost z navdušenjem sprejeli. Z željo, da bi obiskovalcem predvsem dirke z osli, bile čim bolj vidne, smo na novo uredili varovalno ograjo na brežini, očistili robido z brežine in še marsikaj.

Fotogalerija:

ozio_gallery_nano