Pohod

13. pohod »Kje so tiste stezice«

Na soboto, 23. maja, je bil izpeljan pohod »Kje so tiste stezice«, s strani mladine pa organiziran dvodnevni malonogometni turnir trojk.

Štart je bil kot vsako leto ob 9. uri iz igrišča v športnem parku Levpa. Kljub deževnemu vremenu se je pohoda udeležilo 70 pohodnikov. Veliko truda je bilo potrebno vložiti v organizacijo pohoda, predvsem pri urejanju pohodniških poti in stez, pa tudi v organizacijo načrtovanih postojank. Postojanke s predvsem domačimi dobrotami so bile postavljene v  Seniškem Bregu, Avšjem, Zatrebežu, Široki njivi, Zavrhu, Hojeh, Krajcu, za kar angažirani člani društva in krajani prejmejo vse pohvale. Organizirani sta bili dve trasi pohoda, 9,5 km z manj vzpona in 21 km, ki zajame najvišjo ležečo vas Hoje v KS Levpa.  Vsak pohodnik je ob zaključku pohoda v večnamenski dvorani s strani organizatorja prejel še topel obrok, joto s klobaso. Glede na vso pozornost, ki jo pohodniki dobijo na tem pohodu, se veseli vračajo domov in hkrati razmišljajo, kako se bodo pohoda udeležili tudi naslednje leto.

Obenem se je v petek in soboto odvijal malonogometni turnir trojk, na katerem je sodelovalo 16 ekip nogometašev. Kljub občasnemu deževju med tekmami, se nogometaši niso dali in pokal za 1. mesto je prevzela ekipa ŠRD Doblar. Pokale so prejele še ekipe Ravne za 2. mesto, Stric ozon Lig za 3. mesto in Sola Lom za 4. mesto. Za organizacijo turnirja gre zahvala mladini.

Ob 21. uri sta predsednik ŠKT društva Levpa in KS Levpa Aleksander Štrukelj in župan OK g. Andrej Maffi nagovorila krajane ob zaobljubljenemu krajevnem prazniku na dan 24. maja. Predsednik društva se zahvali Občini Kanal ob Soči kot največjemu sponzorju prireditve in Krajevni skupnosti Levpa, ki je soorganizator prireditve. Sledila je podelitev pokalov nogometašem, nato pa ples do jutranjih ur ob skupini DUO PALBIN.

ŠKT društvo Levpa je tudi letos organiziralo tradicionalni pohod Kje so tiste stezice?, ki je bil že 10. zapovrstjo. Start je bil ob 9h iz športnega parka Levpa, na razpolago pa sta bila dve dobro označeni trasi, in sicer krajša (9,5 km) ter daljša (21 km). Pohod je najprej potekal skozi vasi Seniškega brega, Avšje, potem skozi Zatrebež in Zavrh do Košenije in Mešnjaka. Sledili so Testeni, Hoje, Robi, Bizjaki, Grašče, Kras, Krajc, Sukavec, nato pa se je pot zaključila na izhodiščni točki na igrišču v Levpi. Pohoda se je udeležilo okoli 260 pohodnikov vseh starosti iz okoliških krajev pa tudi od drugod po Sloveniji, nekaj je bilo celo Italijanov. Vreme je bilo kot naročeno, nebo je bilo brez oblačka, pa tudi temperature so bile prietno spomladanske. Za še dodatno dobro vzdušje pohodnikov pa so poskrbeli domačini, ki so na postojankah nudili prigrizke in osvežilno pijačo. Dobiti je bilo mogoče domačo frtaljo, polento s sirom, žgance s kislim mlekom, okisan krompir, ocvirke, slano in sladko pecivo, obložene kruhke in še mnoge druge domače dobrote. Poleg jedače in pijače je ponekod zaigrala tudi harmonika, tako da je bilo vzdušje več kot odlično. Na koncu je vse udeležence čakalo še toplo okrepčilo, in sicer pasulj s klobaso, za vse sladkosnede pa je aktiv kmečkih žena pripravil razstavo domačega peciva, ki ga je bilo mogoče tudi kupiti. Zvečer ob 19. uri pa je sledil še ples z ansamblom "Juice band".


Nekaj utrinkov ...

Ob krajevnem prazniku, v soboto 21. maja, smo se ponovno zbrali v športnem parku v Levpi, kjer smo se udeležili tradicionalnega 9. pohoda "Kje so tiste stezice".

Vreme nam je bilo tudi letos naklonjeno in zbralo se je skoraj 300 pohodnikov. Za dobro klimo na pohodu pa je poskrbel rahel vetrič, ki je občasno prijetno pihljal. Nekateri pohodniki so izbrali lažji devet in pol kilometrski pohod. Velika večina pa se je odpravila na daljši enaindvajset kilometrski pohod, ki je potekal po 22 zaselkih KS Levpa. Obiskovalci pohoda so se lahko okrepčali na treh večjih postojankah, ki so bili v Seniškem Bregu, Zavrhu in na Hojeh. Zaključek pohoda je bil v športnem parku Levpa, kjer so se udeleženci pohoda okrepčali z napitkom ter joto in klobaso. Aktiv kmečkih žena je pripravilo razstavo in ponudbo domačega peciva. V večernih urah je sledilo druženje, za prijetno vzdušje pa je poskrbel ansambel DUO Pregelj.

Nekaj utrinkov ...

23. maja 2009 je bil v Levpi s strani ŠKT društva Levpa organiziran 7. pohod »Kje so tiste stezice«, v okviru Pohodniške transverzale 2009 po banjško-trnovski planoti.

 

Organiziran pohod se je pričel ob 9. uri v športnem parku Levpa, a se je takrat z vodiči po stezicah odpravilo bore malo obiskovalcev. Pohodniki so neučakano in neposlušno na pot krenili razdeljeni v manjše skupine že veliko prej, kot je bil naznanjen začetek pohoda. Kljub ponovljenemu obvestilu o uri odhoda predsednika društva g. Mirana Juga, niso počakali na uraden odhod. Tako niso uspeli slišati legende o Gradu – hribu nad Levpo, kjer je bil nekoč pravi grad. Tisti, ki smo poslušno odšli, smo tako imeli za popotnico legendo in si že na začetku pričarali pravljično popotovanje.

 

Pohoda, enaindvajset kilometrski in devet in pol kilometrski, sta potekala v obratni smeri kot lansko leto. Daljši je zajemal 22 zaselkih KS Levpa. Pohod »Kje so tiste stezice« je znan po gostoljubju domačinov različnih zaselkov, ki pohodnike prijazno sprejmejo s pijačo in jedačo, nekje celo s harmoniko. Obiskovalci se tako lahko med pohodom okrepčajo in si odpočijejo v hladni senci ter prijetnem vzdušju. Tako je bilo tudi letos. Števila pohodnikov je bilo, zaradi razdrobljenosti, nemogoče prešteti. Po uradnih podatkih pa jih je bilo po pričakovanju veliko. Posledica razdrobljenosti oz. zavest o tem je pohodnike ovirala pri izbiranju poti, kljub temu, da so bile izredno dobro označene (table za oba pohoda, markirni trakovi, opozorila na visokonapetostnih žicah ob pašnikih). Tako so se na kakšni stezici pohodniki srečevali v obe smeri, a s šalo na svoj račun se je vse rešilo. Naj omenimo še za nekatere zanimivo doživetje na delu daljšega pohoda, natančneje od zaselka Robi proti Bizjaku, kjer vodi steza skozi pašnik in smo imeli priložnost videti naše mlekarice čisto od blizu.

 

Udeleženci pohoda so tako, poleg skrbi za zdravje in radovednosti, potešili še želje po obujanju spominov, po ponovni hoji po stezicah, po občutku nostalgije in občutili neposreden stik ljudi z naravo ter z atmosfero dobrih in poštenih ljudi…

 

Pohodnike so na cilju v Športnem parku Levpa pričakali zaslužen napitek s kosilom, viže narodno-zabavne glasbe, razstava peciva, različne promocijske brošure in dobro vzdušje. Dan, ki ga je zaznamoval pohod v okviru cerkvenega in krajevnega praznika v Levpi, je zaokrožila zabava s plesom, za katero je poskrbel Duo 57.

Naj bo vsak korak varen! Naj bo vsak vzpon uspešen! Naj bo vsako druženje veselo! smo lahko prebrali v Športnem parku Levpa v soboto, 22. maja 2010, preden smo se poletno oblečeni podali po tistih stezicah, ki so včasih bile – po stezicah, katere pričakujejo prav vse in jim nudijo zanimivo popotovanje.

Vreme nam je bilo na dan pohoda »Kje so tiste stezice« naklonjeno – razveselili smo se celo nekaj manjših osvežilnih kapljic, prav tako je prijal hlad, prisoten na nekaterih delih stezic med gosteje rastočimi drevesi. Pohodniki smo hodili po manjših gručicah, v parih, posamezno, vsi pa smo se na poti veselo pozdravljali in ogovarjali. Bili smo eno, tako kakor so si bili blizu ljudje nekoč. Verjetno je prav zaradi omenjenega na tradicionalnem pohodu ŠKT društva Levpa vsakoletno govora o nostalgiji za preteklimi časi. Pogovori so bili tako usmerjeni v preteklost, obarvani s šalami in smehom ter v lepo prihodnost, ki si jo z upajočim srcem prav vsakdo želi. Tako tudi člani ŠKT društva v Levpi, katerih skupna želja je, da bi bilo druženj in veselih dogodkov, kakršni so v toplejših, sončnih dneh, vsaj nekaj tudi v deževnih in mrzlejših dneh.

Pohod »Kje so tiste stezice« je imel tako vsakoletne kot povsem nove stvari. Pohodniki naj bi se na pohod tradicionalno odpravili iz športnega parka Levpa ob 9. uri, vendar se je tako kot lansko leto na pohod večina odpravila kar pred startom. Novost na pohodu sta bili dve večji postojanki, in sicer na Hojeh in v Seniškem bregu. Tretja postojanka in zaslužen počitek udeležencev pohoda, tako za 9,5- kot za 21-kilometrskega, je bila na igrišču z joto in klobaso, kjer se je pohod sklenil. Do večera, ko je željnim plesa in zabave ugodil ansambel N'eks, se je tam kar nekaj dogajalo – v športnem parku Levpa namreč v sončnih dneh ni nikoli dolgčas.